Sylvéns hörna

Vad är meningen med föreningen och med hemsidan?
Vad är meningen med Grus och Gräs?
När föreningen föddes 1976 stod Björn Borg på sin höjdpunkt och de enstaka svenska tennisskribenter, främst redaktörerna Björn Hellberg och Åke Hall(GP), som länge bevakat Wimbledon växte ut till en härskara.
Somliga visste mycket om sporten, andra hade knappt fattat hur poängsystemet fungerade. Det kunde bli märkliga slutsatser och texter.

Men det skrevs om tennis. Och Grus och Gräs växte, inte minst när Mats Wilander, Anders Järryd, Joakim Nyström, Stefan Edberg och alla de andra visade sin skicklighet efter Borg-eran. Svensk tennis levde verkligen.

Det fanns i det läget ett behov av en samordnande kraft när det gällde ackrediteringar och andra journalistiska villkor. Den funktionen kunde skötas bäst av G&G och den verkställande kraften blev nästan alltid Björn Hellberg. Han har gjort svenska massmedier en massa ovärderliga och obetalda tjänster.
Tyvärr har behovet av assistens från G&G minskat, eftersom de svenska tennisframgångarna avtagit och nästan sjunkit till noll. Robin Söderling skapade dock framför allt genom sin sensationella seger över Rafael Nadal i Paris ett plötsligt storintresse sommaren 2009. Låt oss hoppas att trenden står sig och att västgöten får goda efterföljare. 2010 blir ett fascinerande tennisår!

Men även om svensk tennis inte når gamla höjder omgående har föreningen Grus och Gräs (namngivet av den fyndige Bengt Grive) sin betydelse.
Vi ska arbeta för en god arbetsmiljö för medierna och för goda och ärliga, kontakter med spelare och ledare.
Men vi ska också behålla den härliga och avspända atmosfär som alltid präglat föreningen och som bäst manifesteras vid vår möten där ordinarie ledamöter, hedersledamöter och sponsorer träffas under Gunnar Morells fasta hand och Björn Hellbergs magnifika presidentskap.
Och dessutom skall denna hemsida hållas öppen för debatt i vilket ämne som helst, bara detta handlar om tennis!

Lämna ett svar